Efectele uleiului de motor asupra economiei de carburanti
Tipul si calitatea uleiului de motor pot afecta drastic economia consumului de carburanti a masinii tale. Aici vom prezenta un scurt ghid care te va ajuta sa alegi uleiul potrivit pentru motorul masinii tale.
Exista multe cai prin care se poate imbunatati consumul de combustibil al masinii cand conduci, prin evitarea acceleratiilor puternice inutile sau prin mentinerea anvelopelor la o presiune justa. Ar trebui insa sa stii ca si uleiul de motor contribuie ca un factor major la reducerea costurilor legate de automobil.
Exista diverse tipuri de ulei prezente pe piata: uleiuri minerale, uleiuri semi-sintetice si uleiuri sintetice. In general, uleiul mineral este uleiul obisnuit care unge motorul masinii tale, insa necesita schimbari frecvente. Uleiul semi-sintetic contine polimeri care reduc mult uzura motorului si protejeaza motorul de frig si pornirile la rece. Uleiul sintetic imbunatateste mult prestatia motorului, reduce pierderile de carburant si imbunatateste pornirile la rece.
Care este uleiul potrivit pentru mine?
Pentru alegerea uleiului potrivit pentru tine trebuie intotdeauna sa consulti cartea tehnica a masinii, pentru a cunoaste care este uleiul consiliat de constructor. Pe langa asta, mecanicul tau de incredere iti va indica cel mai potrivit ulei in functie de conditiile in care conduci.
Pentru cei mai multi cumparatori uleiul sintetic ofera cea mai buna economie pe termen lung si nu necesita schimbari frecvente precum uleiul mineral. Datorita faptului ca acestea sunt fabricate in laboratoare specializate cu adaugarea unor aditivi la uleiurile de baza, sunt capabile sa ofere performante ridicate si o mai buna rezistenta si eficienta motorului.
Totusi, cativa factori trebuiesc luati in considerare:
Calitatea uleiului. Exista zeci de firme producatoare de ulei de motor pe piata, dar indicatiile prezente pe recipient, cum ar fi 5W30 iti indica faptul ca acest tip de ulei este eficient in orice conditii de temperatura. Uleiurile sintetice sunt indicate in special pentru conditiile de iarna.
De asemenea, numele brandului este destul de relevant. Nu alege un brand necunoscut.
Nivelul de vascozitate. Faptul ca este mai gros sau mai subtire este destul de important. Uleiurile cu un nivel mai mic de vascozitate sunt mai bune pentru masina. Uleiurile mai subtiri sunt recomandate mai degraba pentru zonele reci, iar in zonele cu temperaturi mai ridicate sunt indicate uleiurile cu un grad mai ridicat de vascozitate.
Intervalul la care se face schimbul de ulei. Intotdeauna urmareste cu atentie sa respecti perioada de substitutie a uleiului de motor. Odata ce uleiul este uzat nu va face decat sa iti uzeze si mai mult motorul.