Sfaturi utile pentru antreprenorii aflati la inceput de drum

Orice inceput este greu. Atunci cand vorbim despre inceputul in afaceri, lucrurile sunt si grele si necunoscute. O foate buna parte dintre cei care sunt la inceput ajung sa dea gres inca din primul an, iar asta nu din cauza unei idei proaste de afaceri, ci din cauze multiple, cum ar fi proasta administrare a banilor, lipsa analizei asupra pietei sau focusul pe alte lucruri, nu pe calitatea serviciilor.

Daca esti la inceput si vrei sa incepi o afacere, iata 5 sfaturi care te vor ajuta foarte mult:

  1. Studiaza foarte bine domeniul in care vrei sa activezi. Nu te multumi sa ai o idee buna si sa te asiguri ca esti bun in ceea ce faci. Trebuie sa analizezi si ce face concurenta si sa incerci sa gasesti lucruri care sa te reprezinte. Cel mai important in afaceri este sa iti construiesti un brand, iar acest lucru il poti face doar daca aduci ceva nou.
  2. Analizeaza toate optiunile pe care le ai atunci cand iti faci firma. Nu este neaparat sa iti faci o firma in Romania. Poti face lucruri excelente cu o firma in Bulgaria , platind mai putine taxe. De asemenea, exista si alte zone ale lumii unde exista adevarate paradisuri fiscale. Ideea este sa te orientezi spre locuri unde platesti cat mai putine taxe. Afacerile inseamna bani iar acest lucru inseamna ca trebuie sa ramai cu cat mai multi in buzunar.
  3. Schimba lucrurile atunci cand nu merg. Daca ceva nu merge, gaseste alte solutii si insista. Niciodata nu este bine sa renunti definitiv la idee, ci doar sa schimbi ceea ce ti se pare ca nu este ok. Daca ai mai multi asociati sau angajati, incearca sa faci in fiecare luna cate o sedinta in care fiecare sa vina cu idei.
  4. Redu costurile inutile si focuseaza-te pe promovare! Nu iti cumpara masini scumpe, telefoane sau lucruri care nu pot contribui la cresterea eficienta a business-ului tau. Investete, in schimb, in promovare! Asigura-te ca ai o imagine cat mai buna si ca esti prezent peste tot pe unde business-ul tau ar putea prezenta interes.
  5. Colaboreaza cu profesionisti. Fie ca este vorba despre un avocat care sa te ajute in demersurile juridice, despre un contabil care sa administreze corect banii sau o firma de promovare, este bine sa te asiguri ca ai langa tine profesionisti, care sunt eficienti.

Sunt mult mai multe detalii marunte si nu ai cum sa le stapanesti pe toate inca de la inceput. Ideea este sa perseverezi si sa schimbi ceea ce nu merge. La un moment dat totul va functiona.