De ce nu sunt necesare smartphone-urile?

Inainte de aparitia telefoanelor mobile, oamenii erau interesati de un mijloc rapid de a comunica, fara a fi nevoiti sa apeleze la telefoanele publice sau la cele fixe, de acasa/birou/cunostiinte/rude.

Odata cu aparitia telefoniei mobile, oamenii au inceput sa isi doreasca din ce in ce mai multe functii pentru telefoanele lor: de la ecran alb-negru, la ecran color, de la camera foto de 0,3 mp, la o camera foto de 2,3 sau mai multi mega pixeli;

Astfel, piata telefoanelor mobile este acum dominata de smartphone-uri, telefoane care pe langa rolul lor basic, ofera o serie de functii specifice calculatoarelor, transformand astfel telefoanele in mini asistenti personali. Practic, putem vorbi astazi de telefoane ce au incorporate camere de 4, 6 sau chiar 8 megapixeli, cu sisteme de operare mai avansate decat cele ce inca functioneaza pe laptop-urile mai vechi, cu capacitate de stocare de pana la 32 de GB, etc.

Dar sunt oare toate aceste functii si caracteristici necesare?

Sigur, pentru oamenii extrem de ocupati, sau pentru pasionatii de social media, sau doar pentru oamenii care vor sa salveze cat mai mult timp, smartphone-urile sunt o unealta indispensabila.

Insa daca vorbim de utilizatorii basic, care nu folosesc un telefon decat pentru functiile sale basic (de apelare, respectiv de primire a apelurilor si de trimitere mesaje), un telefon mobil ieftin este mai mult decat de ajuns. Avantajele acestor telefoane, pe langa faptul ca sunt ieftine, sunt si rezistente, rezistand cu success la micile socuri din viata de zi cu zi (alunecari de pe masa pe podea, “contactul” cu asfaltul); pe deasupra, marea majoritate au si o durata de viata a bateriei destul de mare, rezistand in unele cazuri pana la 8-10 zile.
Cel mai elocvent mobil de telefon mobil ieftin si eficient e Nokia 1116: nu are sistem de operare si nici functii specifice smartphone-urilor; insa, are o baterie care poate rezista si 10 zile, este foare ieftin, si pe deasupra, este extrem de simplu de utilizat, intrucat nu necesita prea multe operatii pentru a memora contacte, folosii functiile suplimentare, apela pe cineva, etc.
Asadar, sunt chiar atat de necesare aceste smartphone-uri? Nu, insa cu cat nevoile sunt mai mari, ele pot oferi o mana imensa de ajutor care poate salva timp, resurse, nervi, dar si bani.