Case de marcat si Cantare electronice
Daca aveti in plan sa va apucati de afaceri si sa va deschideti un magazin alimentar, un mini-market, un atelier sau ceva asemanator, atunci trebuie sa stiti ca legea va obliga, conform articolului 1, alineatul 1 din OUG 28/1999, sa aveti in cadrul unitatii respective cel putin o casa de marcat. Aceasta reprezinta un dispozitiv electronic care ae ajuta sa gestionati mai usor operatiunile cu amanuntul, iar conform articolului respectiv, casele de marcat sunt obligatorii pentru desfasurarea unei astfel de activitati. Le puteti achizitiona de la orice firma care produce si comercializeaza case de marcat, cantare electronice, programe de gestiune si alte tipuri de aparatura fiscala.
Casele de marcat au fost inventate de un american pe nume James Ritty, fost proprietar al unei cafenele, care se gandea cum ar putea face sa tina mai usor evitenta tuturor produselor pe care le vindea in cadrul cafenelei si astfel i-a venit ideea construiri unui aparat care sa poata tina evidenta tuturor tranzactiilor efectuate in urma vanzarilor. Astfel, in 1979 a construit prima casa de marcat, iar apoi in 1880 a patentat produsul si si-a deschis propria afacere de fabricat si comercializat case de marcat. Bineinteles, la primele case de marcat aveau dimensiuni foarte mari si erau foarte greu de utilizat, dar intre timp tehnologia a mai avansat si acum exista case de marcat de dimensiuni foarte mici, unele avand chiar mai putin de 300 de grame.
Atunci cand cumparati o casa de marcat trebuie sa faceti mai intai fiscalizarea si dupa sa depuneti actele. Actele necesare sunt copia de pe certificatul de inmatriculare si copia de la contractul de asociere.
Caracteristicile tehnice ale unei case de marcat sunt:
– Alimentarea la curent sau cu baterie
– Imprimanta
– Memoria fiscala
– Ecranele
– Casa de marcat poate functiona la temperatura de -20 si 45 grade Celsius
– Balanta electronica
– Cititor de coduri
Ca proprietar al unei unitati in care desfasurati activitatea de comert cu amanuntul, legislatia va obliga sa:
– Aveti casa de marcat in fiecare unitate detinuta
– Nu puteti folosi casa de marcat daca nu ati finalizat procesul de fiscalizare
– Trebuie sa fie memorate in casa de marcat toate denumirile produselor si serviciile
Momentan, cam atat despre acest subiect. Nu uitati, inainte de a achizitiona o casa de marcat sa apelati la serviciile unei firme care va poate oferi sfaturi in legatura cu tipul casei de marcat pe care sa o achizitionati, in functie de natura afacerii pe care vreti sa o porniti.