Cum se ingrijesc tenisii albi?
Tenisii albi sunt, de obicei, un pic mai greu de intretinut. Cum pe culoarea alba orice urma de murdarie se observa cu usurinta, intretinerea lor si mai ales a aspectului este o sarcina destul de dificila.
Fie ca vorbim de tenisi Converse sau de tenisi albi simpli (modelul “Dragasani” pentru cunoscatori), ei au de regula atat banda cauciucata alba, precum si partea de material textil. Zonele sensibile sunt partea inferioara a sectiunii cauciucate si partile laterale ale materialului textil, astfel ca procesul de curatare trebuie sa fie mai intens in zonele acestea.
Cea mai importanta regula spune ca, pentru a nu lasa mizeria sa intre in tesatura si bacteriile sa distruga materialul textile, tenisii trebuie curatati in fiecare zi, preferabil imediat cum se ajunge acasa. Presupunand ca vorbim de tenisi albi de oras si nu pentru sport sau pentru jogging, ei nu trebuie purtati pe drumuri prafuite de tara si nici atunci cand tocmai a plouat. Prin natura lor, ei absorb foarte repede apa si umezeala, implicit bacteriile, care prin umezeala, pot patrunde mult mai usor in structura materialului textil si ii pot scurta perioada de viata.
Un alt factor pe care multa lume il ignora e mecanica mersului. Ati observat cum anumite parti ale adidasilor par sa se deterioreze mai repede? Asta inseamna ca exista un defect insesizabil la mers, dar care in timp distruge mai repede incaltamintea. Practic, in timpul mersului, oamenii nu calca uniform, ci isi concentreaza greutatea pe exteriorul talpii si, mai des, pe calcaie. Asta duce in timp la distrugerea materialului cauciucat si implict, la distrugerea aspectului fizic.
Tenisii trebuie spalati cu lavete curate si nicidecum cu materiale mai dure. Partea cauciucata se zgarie foarte usor la orice atingere mai dura si mai mult, se innegreste si mai usor, lucru care face si mai dificila intretinerea aspecului alb. Practic, o laveta cu apa calduta si un pic de detergent lichid poate face minuni, insa numai impreuna cu respectarea recomandarilor de mai sus.