Case trainice in Pipera

Sistemele traditionale de constructie a caselor in Pipera.

In Pipera, Bucuresti, lucrarile de constructie a caselor, a blocurilor de locuinte sau a complexelor rezidentiale, s-au inmultit intr-un mod formidabil, astfel ca aici putem face o analiza foarte buna a sistemelor traditionale de constructie utilizate de catre romani.

Daca ar fi sa ne referim la adevaratul sens al termenului traditional, sistemele traditionale de constructie sunt reliefate cel mai autentic la Muzeul Satului, casele confectionate din lut si paie, din pamant batut, facute cu argila sau mortar de var. Acestea sunt casele traditionale unifamiliale cele mai numeroase, contruite pana in anul 1990, in special la tara, in mediul rural.

Evident ca nu acesta este traditionalul in anul 2015, traditionalul la care ne vom referi si la care viseaza oamenii.

Caracteristica principala a unei constructii traditionale, regasit la multe case in Pipera este ridicarea unei constructii trainice, ceea ce implicat in mod automat o constructie cu zidaria de caramida, fundatii, stalpi de rezistenta, grinzi, planseele din beton armat, toate caracteristicile traditionalului in domeniul constructiilor la inceputul secolului XXI, observate asupra zonei Pipera din Bucuresti, dar caracteristice intregii tari.

Denumirea in termeni de specialitate a acestui tip de constructie este: sistem cu pereti din zidarie portanta.

Aportul de rezistenta este dat de elementele din beton, multii dintre clientii mei vor sa isi construiasca o casa cat mai durabila, care sa aiba nevoie de cat mai putine interventii in urmatorii xx ani. Uneori este o necesitate construirea unei astfel de case, datorita zonelor seismice bine cunoscute din Romania, ridicarea unei case rezistente si solide este vitala.

Casele cu structuri din beton armat, sunt cele mai rezistente la sarcini orizontale.

Acestea au stalpii, grinzila, plaseele din beton armat, astfel incat peretii de compartimentare cat si cei de inchidere nu au rol in rezistenta intregii cladiri. Acestea se vor comporta cel mai bine in cazul seismelor si sunt recomandate tuturor persoanelor care vor sa isi ridice o locuinta intr-o astfel de zona.