Mosii de Vara – Datini si obiceiuri

Pe 2 iunie Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava, dar totodata tine slujbe pentru morti. Este o sarbatoare care in popor se numeste “Mosii de Vara”, sarbatoare ce are loc de obicei inainte de Duminica Rusaliilor.

De regula, canoanele bisericesti impun ca in aceasta zi, imediat dupa liturghie, sa fie tinute si slujbe de pomenire pentru toti mortii. Este un prilej pentru toti oamenii sa isi aduca aminte de membrii familiilor lor care au trecut in nefiinta, dar si sa mearga la morminte, sa le curete si sa le impodobeasca. De altfel, se spune ca in Joia de dinaintea Pastelui, sufletele ies din morminte si se intorc in jurul caselor in care au locuit, protejandu-le de duhurile rele. La fix 50 de zile de la Joia Mare, adica exact in ziua Mosilor de Vara, se implineste sorocul ca ele sa se intoarca inapoi in mormant.

De la ce vine denumirea de “Mosi”? Ei bine, numele are mai mult un sens metaforic: el face referire la toti mortii, inclusiv la stramosi – de unde si denumirea sarbatorii, precum si la eroii martiri ai patriei.

mosii de varaTrebuie neaparat mentionat un lucru: conform vocabularului si credintei bisericesti, atunci cand oamenii se sting din viata, ei nu mor pe deplin, ci doar adorm. De altfel, in mai toate slujbele se poate auzi clar expresia “toti aceia adormiti”, expresie care se refera in mod clar la cei care au trecut in nefiinta. Unii exegeti ai crestinismului spun ca aceasta stare de adormire nu e decat o modalitate de a astepta venirea lui Hristos din nou pe Pamant, moment in care va fi si judecata finala, acolo unde vor participa toate sufletele care exista sau au existat vreodata in lume.

De ce se face pomenirea mortilor?

Asa cum am scris mai sus, conform traditiei populare, in Joia Mare sufletele ies din morminte si se indeapra spre casele lor. Majoritatea lor sunt dezorientate si in niciun caz nu vor sa se reintoarca la morminte dupa expirarea celor 50 de zile, astfel ca unele pot deveni la randu-le furioase, chiar daca natura lor nu este catusi de putin negativa.
Mosii de Vara reprezinta, asadar, un prilej de comemorare a celor “adormiti”, dar totodata, o zi in care spiritele lor trebuie imbunate. Pentru a le face revenirea cat mai usoara, ziua aceasta este una in care oamenii viziteaza mormintele, le curata si le decoreaza cu crengute de flori inflorite, avand speranta ca cei adormiti se vor intoarce la locul de odihna fara a fi furioase catusi de putin.

Traditii si Obiceiuri

In afara de cele descrise mai sus, nu ar mai fi prea multe de zis. Trebuie mentionat, totusi, ca obiceiurile in ceea ce priveste pomana oferita in aceasta zi sunt diferite de la zona la zona. In principiu, e bine ca in aceasta zi sa fie oferite ulcioare de lut sfintite si umplute cu aghiama. De asemenea, in multe dintre zonele rurale, gospodinele fac cozonac, pe care il duc apoi la biserica sau la cimitir, dupa care il impart celor din preajma mormantului.

Pentru mai multe traditii si obiceiuri, click pe acest link.

Salvează

Salvează