Ce este volanta si cand stim ca urmeaza sa cedeze?
Volanta este, fara doar si poate, cea mai scumpa parte a intregului ansamblu al ambreiajului. Niciunui sofer nu ii place ideea de a avea volanta stricata, insa aceste lucruri se intampla, mai ales daca peste motor au trecut deja, peste 150 000 de km.
Nevoia de volanta apare din cauza cuplului motor discontinuu si neregulat, generat de arderea interna a motorului. Practic, volanta uniformizeaza miscarea arborelui cotit si face intreaga miscare a masinii mult mai lenta. In acelasi timp, volanta are si rolul de a transmite cuplul motor catre cutia de viteze, dar si rolul de a masura puterea si cuplul motor, la unele masini.
Importanta volantei este, asadar, foarte mare si orice montare gresita a sa poate sa duca la probleme si la o uzura accentuata a ambreiajului.
Cand stii ca volanta urmeaza sa se strice?
In primul rand, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de volanta. Volanta clasica, montata pe masinile mai vechi, se strica mult mai greu, insa amortizarea generata de ea nu este atat de eficienta. Uzura sa apare doar in momentul in care se circula cu un disc de ambreiaj uzat peste masura.
Volanta cu masa dubla, in schimb, este destinata motoarelor noi si contine un sistem de amortizare in interiorul piesei. De regula, aceasta se schimba la 150000 de km iar intregul proces este destul de dificil, in conditiile in care necesita demontarea cutiei de vieteze.
Atunci cand este pe cale sa se strice, volanta da semne. Vibratiile, smuciturile si bataile care apar la relanti sunt informatii ca exista ceva ce nu este in regula. Este adevarat ca sunetele pot veni si de la alte probleme, insa iti poti da usor seama daca volanta este vinovata, apasand ambreiajul. De regula, daca volanta are probleme, atunci sunetele vor fi atenuate sau vor disparea odata cu aceasta actiune.
Dat fiind faptul ca volanta este o piesa costisitoare, care iti scoate din buzunar mai mult de 1500 de lei si ca uzura sa nu necesita o schimbare imediata ( poti circula destul de mult fara sa o inlocuiesti ) , multi soferi aleg sa circule cu aceasta piesa stricata. Problema apare datorita riscului de rupere a vibrochenului, care duce la costuri mult mai mari. Astfel, cel mai indicat este sa se schimbe volanta imediat ce se descopera o problema serioasa a sa. In felul acesta, se evita uzura altor piese si se asigura o utilizare eficienta a automobilului.