St. Moritz, statiunea elvetiana “dubla” campioana a Jocurilor Olimpice de iarna

Nu trece zi din an fara ca revistele de specialitate sa nu realizeze cate un top al celor mai faimoase statiuni din lume. Ca de fiecare data, opiniile sunt impartite, iar un sondaj oficial nu a fost inca efectuat; prin urmare, nord americanii se vor lauda in continuare cu Aspen, Vail sau Stowe, aflate in disputa directa cu mult mai moderna Whistler, pe cand in Europa avem St Anton, Kitzbühel, Chamonix, Val d’Isère si alte cateva, printre care si St. Moritz, care vor incerca sa farmece turistul prin peisajele si partiile de ski si, nu in ultimul rand, prin calitatea serviciilor oferite.

Sa nu uitam, cazarea la munte poate fi problematica in unele cazuri, mai ales atunci cand pe siteul oficial citesti anumite informatii, iar cand ajungi acolo, te confrunti cu o realitate dezamagitoare. Nu este si cazul statiunii St. Moritz (Elvetia) – una dintre cele trei locatii pe plan mondial care a reusit performanta sa gazduiasca doua editii ale Jocurilor Olimpice de iarna – recunoscuta in intreaga pentru apetitul sau deosebit de a atrage turisti instariti si cu pretentii ridicate. Unii si-ar putea imagina ca avem de a face cu un oras alpin nitel ciudat, insa St. Moritz debordeaza de frumusete (si)datorita faptului ca este amplasat in valea Engadin, unul dintre cele mai “iluminate” locuri din Elvetia cu o medie-record de 300 de zile insorite pe an.


Desi o asezare traditionala autentica, St. Moritz este o statiune aflata la mare altitudine, cu o zapada excelenta si nenumarate posibilitati in ceea ce priveste schiatul si alte sporturi care fac parte din aceeasi sfera, cea a sezonului rece. In anul 1864, propietarul hotelului Kulm a tinut un pariu cu niste turisti de limba engleza ca nu pot rezista intreg sezonul in aceasta locatie. Urmarea a fost una cu adevarat spectaculoasa, aceasta intamplare ajungand cap de afis in cadrul mai multor publicatii din Europa, motiv pentru care aveau sa apara si turistii ceva mai tarziu. In alta ordine de idei, Elvetia, prin reprezentanta sa de seama, a reusit sa gazduiasca si cateva competitii de mare anvergura de-a lungul timpului (doua olimpiade, am spus deja ?!), toate acestea reprezentand motive suficient de puternice pentru un sejur de cateva zile in respectiva locatie.
Apropierea de granita cu Italia poate servi ca pretext ocaziei unei drumetii la munte si in tara vecina.