Ce te sfatuiesc autoritatile inainte de a pleca in strainatate pentru a lucra?

Job-Search

Exista din ce in ce mai multe locuri de munca in strainatate pentru romani, iar globalizarea ni s potriveste foarte bine. Practic, desi suntem un popor cu putin oameni, am reusit sa cream comunitati aproape peste tot prin lume, mai ales in tarile din Europa. Nu mai putin de 5 milioane de romani sunt in afara tarii si multi dintre cei care sunt in tara tanjesc la locuri de munca de afara pentru numeroasele avantaje pe care le ofera.

Daca te bate gandul sa pleci din tara pentru a lucra, autoritatile au cateva recomandari. In principiu, este bine sa te asiguri ca ai o destinatie cat se poate de clara si ca rezultatele pe care le vei obtine sunt mai bune decat cele pe care le-ai putea obtine in Romania.

5 sfaturi utile de la autoritati pentru cei care doresc sa lucreze in strainatate

  1. Asigura-te ca ai o oferta sigura de angajare. Nu pleca doar pe baza unei promisiuni. Firma angajatoare trebuie sa iti faca cel putin un precontract, in asa fel incat sa ai siguranta ca nu cheltuiesti bani inutili pe avion si pe o eventuala chirie. Exista numeroase cazuri de promisiuni care nu s-au concretizat la destinatie.
  2. Citeste cu atentie contractul. Inainte de a pleca, citeste cu mare atentie contractul pe care ti-l propune angajatorul. Aici vei descoperi toate avantajele pe care ti le ofera si toate dezavantajele. In momentul in care exista elemente care nu coincid cu promisiunile din contract, poti sa iei atitudine.
  3. Nu pleca fara bani si fara sa stie apropiatii de tine. Pregateste-ti cu mare atentie plecarea si nu pleca la drum fara sa ai bani. Incearca sa ai atat bani cash, cat si pe un card de credit. Indiferent de tara in care mergi, suma pe care trebuie sa o ai la dispozitie este bine sa iti ajunga pentru o luna de trai decent si pentru un bilet de avion intors, in cazul in care lucrurile nu merg asa cum trebuie.
  4. Incearca sa iti gasesti locul de munca in surse cat mai sigure. Site-urile de joburi sau agentia nationala pentru ocuparea fortei de munca sunt cele mai indicate. Exista si oferte de joburi pe site-urile de anunturi, insa nu sunt atat de recomandate.
  5. Analizeaza firma la care te angajezi. Daca ai batut palma cu o firma, cauta cat mai multe lucruri despre aceasta si incearca sa descoperi experientele altor angajati in ceea ce o priveste. Daca pleci n strainatate vrei sa mergi la sigur si sa te bucuri de toate avantajele unei astfel de decizii, motiv pentru care este bine sa tratezi cu responsabilitate toti pasii.