Bluzele tricotate de vara sau de toamna

Bluzele tricotate sunt din nou la moda. Cum s-a ajuns aici in conditiile in care tendintele ultimilor 10 ani au avut in vizor eliminarea lor din garderoba femeilor?

Destul de simplu: creatorii de moda au inteles ca unele femei prefera un stil de imbracaminte mai retro si ca atare, au incercat sa scoata pe piata modele atat pentru primavara-vara, cat si pentru sezonul de toamna-iarna, modele care sa arate bine, dar care sa si poata fi combinate cu success cu alte obiecte de imbracaminte.

Cele mai multe bluze tricotate de vara sunt racoroase, cu multe gauri si locuri prin care pielea poate sa respire. Ele sunt destinate a fi purtate in special in partea de inceput si de sfarsit a verii, atunci cand serile si diminetile sunt destul de racoroase. In plus, cum niciun model nu este decorat cu accesorii stridente, o astfel de bluza poate fi oricand parte componenta intr-o tinuta de lucru.

Bluzele tricotate de toamna-iarna sunt ceva mai groase si, spre deosebire de cele de vara, au rolul primar de a conserva cat mai mult din temperatura corpului. Nu sunt concepute cu gauri si nici nu au spatele gol, ci chiar din contra, mai toate modelele coboara chiar destul de mult sub linia spatelui inferior.

Mai mult, multe dintre ele au manecile lungi si largi, tocmai pentru a asigura o mai buna conservare a energiei termice. In functie de materialul din care sunt facute, elementele distinctive sunt tricotajele verticale (care constituie modelul in sine).

Singurul dezavantaj in comparatie cu bluzele clasice e faptul ca tricotajele au nevoie de un tratament special. Unele nu pot fi spalate in temperaturi mai mari de 40 de grade (pentru a nu se strange), iar altele nu pot fi spalate la masina, intrucat exista riscul deteriorarii lor.

Totusi, pentru ca o astfel de bluza confera o tinuta unica si eleganta, aceste mici eforturi pe care le cer pentru a avea o durata de viata mai mare merita 100% toata energia depusa.