5 strategii prin care sa NU pici examenul auto practic
Se spune ca sala este cea mai grea parte a examenului pentru permis. Numarul mare de viitori soferi care pica traseul de cateva ori la rand contrazic aceasta idee. Partea teoretica a examenului poate fi stapanita prin strategii practice de pregatire, spre exemplu rezolvarea de chestionare auto online. Pentru traseu insa, strategiile tin in primul rand de stapanirea emotiilor de la care pleaca toate problemele.
Cum sa NU pici examenul auto practic
1. Nu alege o scoala de soferi la intamplare. www.ODAT.ro a realizat o lista cu trasaturile instructorului auto perfect. De ce este o astfel de lista importanta? Pentru ca scoala de soferi aleasa, dar mai ales instructorul, reprezinta unul dintre cei mai importanti factori ce influenteaza rata de promovabilitate. Un instructor auto cu o rata de promovabilitate buna de la un numar considerabil de cursanti este un instructor care stie cu adevarat ce face. Acest tip de instructor va avea rabdare cu fiecare cursant in parte. Mai mult, acest tip de instructor se va concentra pe punctele slabe ale elevilor sai si ii va pregati in asa fel incat sa poata evita capcanele examenului practic.
2. Nu lasa emotiile sa te copleseasca. Un sfat care apare aproape in orice text cu sfaturi pentru examenul practic, insa un sfat mult mai usor de dat decat de urmat. Atunci cand viitorul sofer se afla la volan sub privirea de multe ori incruntata a politistului de circulatie, stapanirea emotiilor nu este tocmai simpla. Cel mai bun mod de a tine emotiile sub control este increderea in nivelul propriu de pregatire. Dar nu va temeti, exista si emotii constructive. Daca la ultimele ore cu instructorul totul a mers excelent, emotiile care apar natural nu pot face la fel de mult rau ca in cazul unui viitor sofer nepregatit.
3. Nu face confuzii intre semnele de circulatie. Statistic vorbind, unul dintre cel mai des intalnite motive pentru care se pica examenul de conducere este confuzia sau interpretarea gresita a semnelor de circulatie. Semnele de circulatie trebuie studiate atat de bine incat examinatul sa le poata recunoaste dintr-o singura privire. Cea mai des intalnita confuzie este cea intre semnele Stop si Cedeaza Trecerea. La semnul de stop, masina trebuie sa fie complet oprita inainte ca soferul sa se asigure si sa porneasca din nou. La semnul de cedeaza trecerea, in cazul in care nu trebuie acordata prioritate, masina nu trebuie oprita.
4. Nu face exces de prudenta. Exista viitori soferi care fac exces de zel si viitori soferi care fac exces de prudenta. Nici una din aceste strategii nu este foarte eficienta in fata examinatorului. Depasirea limitei de viteza este in mod evident o greseala care il costa pe examinat sansa de a obtine permisul, dar trebuie retinut faptul ca si alegerea de a circula prea incet este depunctata. Examinatorul se asteapta ca viitorii soferi sa stapaneasca masina si viteza, adaptandu-se la trafic.
5. Nu ezita sa faci ore suplimentare. Doritorii de permis care nu se simt inca siguri la volan au cu siguranta nevoie de cateva ore suplimentare. Nu este nici o rusine in a alege sa efectuezi ore suplimentare de condus atunci cand exista inca manevre care par prea complicate. www.ODAT.ro sfatuieste viitorii soferi sa se pregateasca studiind si citind cu atentie toate articolele de sfaturi utile pentru soferii incepatori. Pregatirea pentru trecerea fara probleme a probei practice trebuie sa fie o combinatie intre stapanirea corecta a masinii si cunostintele teoretice solide.