Testele de ovulatie te ajuta sa afli cand esti fertila

Testele de ovulatie te ajuta sa afli cand esti fertila

Perioada fertila o poti determinata prin mai multe modalitati, insa pentru femeile care au ciclu neregulat este mult mai dificil sa calculeze perioada fertilaPentru aceasta categorie de femei poate fi foarte util un test de ovulatie, un test care poate detecta cu o precizie de 99% ziua in care are loc ovulatia si care poate fi facut de orice femeie in intimitatea propriei locuinte, fiind comod si usor de utilizat.

Un test de ovulatie se aseamana si se utilizeaza in mod asemantor cu testul de sarcina. In testul de ovulatie gasim niste baghete incarcate cu indicatori speciali care masoara nivelul de hormon LH present in urina. Pe aceste baghete gasim doua linii: una care arata ca testul este functional – linia martor – si alta care determina prezenta hormonului LH, sugerand ca femeia incepe ovulatia. Pozitivarea testului nu asigura insa certitudinea ovulatiei.

Principiul de functionare se bazeaza pe faptul a hormonul LH are rolul de a produce ruperea foliculului in care se afla ovulul si eliberarea acestuia, insa nu intotdeauna foliculul se rupe si ovulul ramane astfel captiv

Pentru efectuarea testului de ovulatie aveti nevoie de un recipient mic si curat in care sa colectati urina de dimineata, suficienta cat sa ajunga pentru efectuarea testului. Testul se face in fiecare zi din perioada fertiladeterminate  prin calcul grosier pana la ovulatie.

Perioda fertila incepe cu 2-4 zile inainte de ovulatie si se termina la 1-2 zile dupa ovulatie.

Testul de ovulatie se gaseste in farmacii fiind fabricat de mai multi producatori. Dezavantajul este ca baghetele testului sunt de unica folosinta, ele nu pot fi reutilizate si uneori poate reprezenta o investitie pentru cuplurile cu venituri modeste si probleme de fertilitate.

Testele de ovulatie pot fi gasite in farmacii, de la mai multi producatori diferiti. Principalul dezavantaj este ca baghetele testului sunt de unica folosinta, ele nu pot fi reutilizate si uneori poate reprezenta o cost considerabil pentru multe cupluri.