Sfaturi pentru cei ce vor sa cumpere o masina second-hand

O masina second hand poate sa reprezinte o afacere foarte buna, insa daca nu este achizitionata cu atentie, poate sa genereze o multime de probleme. Din acest motiv, este indicat sa urmati cateva sfaturi :

Incepeti sa cautati dinainte. Toate modelele, chiar si cele produse de firme recunoscute pentru fiabilitatea masinilor, precum Opel, Honda sau Toyota, au problemele lor. Intretinerea tipica, precum schimbul uleiului sau schimbul placutelor de frana, este normala la orice masina. Cu toate astea, ne putem interesa din timp care sunt problemele tipice pe care le pot avea diversele tipuri de pe piata. Un Seat second hand, spre exemplu, poate sa prezinte necesitatea de schimbare de piese auto Seat ceva mai repede decat ar fi normal, iar acest lucru trebuie sa fie cunoscut foarte bine.

masiniCand ne-am decis cu privire la marcile pe care le avem in vedere, putem sa ne interesam care sunt cele mai frecvente probleme sau erori. Exista diverse surse, forumuri sau grupuri, sau chiar printr-o simpla cautare Google putem afla care sunt defectiunile cele mai frecvent intalnite pentru tipul de masina care ne intereseaza. Daca, de pilda aflam ca cureaua de distributie cedeaza dupa numai 80000 de kilometri, iar masina are 70000, cu siguranta, peste putin timp, vom avea ceva batai de cap.

Ascultati cu atentie. Va trebui sa ascultati cu atentie, atat din exterior cat si din interior, in deplasare in linie dreapta sau in viraj. Daca se aude ceva ciudat sau dubios, atunci probabil ca are o defectiune. O masina poate avea multi kilometri la bord si in acelasi timp sa fie silentioasa sau sa aiba un zgomot normal. Nu va lasati inselati de cei care spun “Ei bine, are ceva kilometri la bord, e normal sa fie mai zgomotoasa”.

Testati totul. Masinile in prezent au foarte multe caracteristici. De aceea, o scurta plimbare de testare este foarte importanta. Apasati pe toate butoanele si verificati daca se intampla ceea ce ar trebui sa se intample. Daca nu stiti la ce folosesc anumite butoane va puteti informa imediat din manualul masinii de care trebuie sa dispuna proprietarul. Fiecare functie a masinii trebuie sa intre in parametrii, altfel va trebui sa cheltuiti alti bani pentru reparatii ulterioare.

Analizati cu atentie vanzatorul. Exista sanse ca in timpul cautarilor sa aveti de-a face si cu persoane private, care de multe ori pot oferi preturi mai bune decat comerciantii de masini second-hand. Dar in acest caz nu se poate cere o garantie.

Adesea intalnim oameni care nu cumpara masini decat de la comercianti, refuzand sa cumpere de la privati. Aceasta poate fi o mare gresala. Daca cineva crede ca vanzatorul nu incearca sa profite si de pe cumparator, face o mare gresala. De altfel, de multe ori e mai bine sa cumparam direct de la privat. Un vanzator de masini uzate poate sa ascunda defectele unei masini la fel ca un privat. Sau poate chiar mai bine.

Daca analizam persoana care vinde masina, putem sa ne facem o idee despre cum a fost condusa masina, cum a fost intretinuta. Cu siguranta ati intalnit ideea ca nu este bine sa cumparam o masina de la un adolescent. Si asta pentru ca este stiut ca marea majoritate a tinerilor conduc cu viteza (a se citi prosteste) si sunt cunoscuti pentru comoditatea cu care se ocupa de intretinerea masinii. Multi dintre ei nu au idee despre utilitatea unuor uleiuri auto sau a antigelului.

Pregatestiti-va cu un magazin de piese auto! Este bine sa aveti un magazin de piese auto precum Pieseshop.ro la indemana, deoarece sunt sanse mari sa aveti nevoie in viitor de el.