Ce trebuie sa stii despre membranele bituminoase?
Atunci cand vorbim despre lucrari de hidroizolatii, membrana bituminoasa este, fara doar si poate, cel mai popular material. Desi exista si alte variante de izolare impotriva umezelii, membranele bituminoase respecta o serie de cerinte:
- Sunt ieftine;
- Sunt rezistente pe termen lung;
- Sunt foarte eficiente;
- Pot fi folosite in foarte multe situatii. Sunt ideale atat pentru Hidroizolatii terase de bloc cat si pentru hidroizolatii pentru case sau pentru institutii.
Ce sunt, de fapt, membranele bituminoase?
Sunt materiale de constructii modificate cu diversi aditivi si polimeri care le sporesc eficienta. De regula, membranele bituminoase au o armatura din fibra de sticla sau din poliester si au mai multe variante de finisaje la partea superioara. Pot fi finisate cu nisip, cu folie de aluminiu, cu ardezie minerala sau cu TNT. Desi par niste materiale destul de simple, membranele bituminoase sunt destul de complexe si trebuie sa beneficieze de o atentie sporita.
Care sunt principalele tipuri de membrane bituminoase?
Exista doua mari categorii de membrana bituminoasa. Acestea sunt diferentiate in functie de tipul de armatura, care poate sa fie din fibra de sticla sau din poliester. De asemenea, membranele mai pot fi diferentiate si in functie de aditivii care se folosesc pentru imbunatatirea proprietatilor. Exista aditivi cu polimeri plastomeri sau aditivi cu polimeri elastomeri.
Conteaza foarte mult sa stii tipul de membrana pe care il cumperi inainte de a incepe o lucrare de hidroizolatie, in conditiile in care cele cu armatura din fibra de sticla sunt perfecte pentru hidroizolatiile in sistem dublu in timp ce varianta cu poliester este mai potrivita pentru lucrari monostrat
Sfaturi de uilizare a acestor materiale
De regula, membranele bituminoase pot fi achizitionate in suluri lungi de 10 metri si late de 1 metru. Utilizarea lor trebuie sa tina cont de o serie de sfaturi:
- Temperatura mediului ambiental trebuie sa fie situata intre 5 si 35 de grade Celsius. In caz contrar, materialele isi pot pierde din proprietati. Odata ce sunt montate, membranele pot rezista fara probleme la temperaturi extreme, insa trebuie sa fie protejate in timpul montajului.
- Necesarul de material este mai mare decat suprafata masurata. Este bine sa achizitionezi cu aproximativ 20 % mai mult material, deoarece apar destul de multe pierderi in timpul croirii si din cauza suprapunerilor longitutinale si transversale.
- Trebuie sa se foloseasca o serie de instrumente. Printre acestea se numara un arzator cu furtun si cu regulator de presiune, o butelie cu gaz, diverse unelte pentru taierea materialului, unelte pentru presarea suprapunerilor si evident, incaltaminte de protectie si manusi. De asemenea, trebuie sa existe la indemana si un stingator de incendiu, de capacitate medie.
Care sunt avantajele si proprietatile acestor membrane?
Membranele bituminoase, in ciuda pretului destul de mic, au proprietati foarte bune. Daca ne referim la cele aditivate cu polimeri elastomeri, rezistenta lor este foarte mare. Acestea pot face fata radiatiilor UV, au o flexibilitate la rece de pana la -25 de grade Celsius, sunt elastice, aderente si au o durata de viata de pana la 20 de ani.
Fara doar si poate, membranele bituminoase reprezinta solutii foarte eficiente impotriva infiltratiilor de apa si pot face fata fara probleme in orice situatie.