Muzica Populara
Muzica populara este indragita mai ales de categoriile ce contin oameni in varsta si este din in ce mai putin ascultata de tineretul din zilele de astazi care prefera sa se distreze in cluburi si pub-uri.
Muzica populara este cu totul altfel fata de celelalte genuri de muzica. Este un rezultat al combinarilor ansamblurirlor de intrumente populare cu lumea oraseneasca.
Muzica populara isi are originile din prima jumatate a secolului XX, insa odata cu evolutia si datorita schimbarilor din societate s-a creat o ramura a muzicii populara cunoscuta in zilele de astazi sub numele de ” muzica etno ” .
Cele mai cunoscute nume de interpreti romani de muzica populara : Maria Ciobanu, Benone Sinulescu, Ionut Dolanescu sau Irina Loghin care totodata au fost modele pentru copii din anii ’70-’80 si au adus o prestigioasa faima internationala tarii noastre.
Fiecare tara are traditiile si obiceiurile ei, muzica populara fiind prezenta mai ales in tarile balcanice si tarile care au fost sub dominatia Imperiului Otoman ( Turcia, Grecia, Cipru etc. ) si din pacate este recunoscuta de foarte putine popoare si exprimata gresit ori inclusa in muzica lautareasca,folk ori pop. Este cu totul gresit. Sunt alte tipuri si genuri de muzica care nu au nici o legatura si elemente de muzica populara.
Muzica populara concentreaza melodii din istoria popoarelor sau oricare alte povestioare, iar unii dintre cantareti practica fluieratul artistic. Alaturi de acestia, sunt prezente si orcheste ori ansambluri avand loc de multe ori improvizatii ale acestora care modifica ritmul tambalului ori a basului, ceea ce ne aduce aminte de jazz. Alte instrumente care se folosesc in muzica populara sunt acordeonul, violoncelul, vioara, chitara, tambalul ( care poate fi inlocuit de pian ), mandolina. De altfel pot fi prezente si instrumentele precum clarinetul, fluierele, flautul, ori percutii precum tobele mari sau mici, naiul si instrumente de fanfara ( trompeta, tuba, trombon ).