Gandurile dumneavoastra au generat imagini mentale.

Desi este inconjurata de nenumarate mituri, terapia prin hipnoza este cat se poate de reala, la fel ca si rezultatele acesteia. Hipnoza este una dintre cele mai vechi forme de psihoterapie si in acelasi timp una dintre cele mai gresit intelese. Contrar miturilor, nimeni nu poate fi hipnotizat daca nu se lasa hipnotizat, hipnoza fiind asadar, in realitate, auto-hipnoza.

Aceasta practica se reduce in esenta la o sporire a atentiei si la acceptarea unor sugestii. La randul lor, sugestiile genereaza schimbari in comportamentul nostru.

Hipnoza in sine este un instrument, poate fi benefica sau malefica in functie de modul in care este folosita. Ca orice unealta, ea poate fi folosita in scopuri nobile, pozitive, sau dimpotriva, distructive.

Cum functioneaza?

Cei care cred ca hipnoza este o forma de ocultism vor avea probabil un soc: nu este!

Ea functioneaza prin limbaje neuro-lingvistice, mai precis prin sugestii.

La terapia prin hipnoza, sugestiile sunt indreptate spre corectarea anumitor comportamente care ne fac rau sau spre auto-motivare.

Hipnoza este indusa in principal prin concentrarea pe imagini mintale pozitive.

Desi poate suna complicat, nu este!

Oricine poate invata aceste tehnici de hipnoza rapida, restul succesului este garantat de exersarea prin practica.

Pentru a va convinge de acest lucru va propun un mic exercitiu: Cu ochii inchisi, stand pe un scaun cat mai comod, ganditi-va ca va aflati pe cea mai frumoasa plaja din lume.

Nisipul este superb, incredibil de fin si placut la atingere, iar marea de un turcoaz ireal.

La 2 pasi pe plaje sunt 2 palmieri exotici, in jurul dumneavoastra nu e tipenie de om.

Veti observa ca in mintea dumneavoastra deja apare tabloul pe care singuri vi-l sugerati.

Gandurile dumneavoastra au generat imagini mentale.

Ia ganditi-va acum la felul de mancare preferat: sa zicem la o friptura la gratar, bine rumenita, asortata cu o salata greceasca generoasa, cu branza si masline si cu un pahar de vin de cea mai buna calitate.

Observati ca deja ati inceput sa salivati :).

Deci in afara de imagini mentale, sugestiile genereaza si modificari ale comportamentului nostru!

Iar in acest adevar sta cheia de bolta a hipnozei: folosirea cuvintelor, adica a sugestiilor, pentru a genera miscari ale trupului si psihicului, deci schimbari de comportament!

Ce boli pot fi vindecate/ameliorate prin hipnoza?

O paleta destul de larga de afectiuni.

Pe front, cand era criza de anestezice, anumiti doctori foloseau hipnoza pentru a-i face pe raniti sa suporte mai usor interventiile chirurgicale pe viu.

Deci hipnoza poate fi folosita cu succes pentru ameliorarea durerilor si a nevralgiilor de tot felul.

De asemeni pentru renuntarea la vicii si alte comportamente deviante care ne pun in pericol sanatatea, pentru tulburarile de alimentatie si problemele de greutate, pentru tratarea stresului si a anxietatii.

De fapt hipnoza este potrivita aproape pentru orice boala pentru a ajuta organismul sa lupte cu aceasta in primul rand prin automotivare, ganduri pozitive si un moral ridicat.

Nu mai e un secret pentru nimeni ca suntem ceea ce gandim sau cu alte cuvinte, ne planificam singuri succesul sau esecul prin intermediul gandurilor noastre.

Aceste mici secrete (dar care fac diferenta in viata) sunt stiute de liderii inascuti, de barbafii si femeile de succes din lumea intreaga.

Terapia prin hipnoza nu se folosese insa numai la vindecarea unor boli, ci si la prevenirea lor.

Mai mult chiar, hipnoza poate fi folosita cu rezultate bune la programarea pentru succes, indiferent de situatie, fie ca e vorba despre succesul scolar, in afaceri, in dragoste sau in cariera.

In acelasi timp trebuie sa intelegem ca terapia prin hipnoza are si ea propriile limite. Ea nu este o formula magica, ci o metoda de psiho-terapie.

Exista multe alte elemente, dincolo de automotivare, care contribuie la starea noastra de sanatate, materiala sau psihica, dar acestea merita la randul lor articole separate.