Cum curatati petele de sange?

Petele de sange pot da adevarate dureri de cap daca nu sunt indepartate cat mai rapid posibil. Fie ca este vorba de sangerari nazale, zgaraieturi sau taieturi, iata cateva metode de a scapa de petele de sange.

Scoaterea petelor de sange de pe haine sau alte materiale textile. Petele de sange pot deveni o adevarata problema daca s-au intarit. Cel mai bun mod de a elimina sangele din tesaturi este de a scoate cat mai repede pata cu apa rece inainte ca aceasta sa apuce sa se usuce. Daca sangele s-a uscat inainte de a avea sansa de a trata pata, incercati sa stropiti bine pata cu apa rece. Apoi inmuiati pata intro solutie de detergent, apa si o cantitate mica de amoniac inainte de a spala intens pata cu mai multa apa si a verifica daca pata a fost eliminata.

Iata alte cateva metode de a curata petele de sange:

  • Curatati usor cu o carpa curata inmuiata intro solutie de peroxid de hidrogen (se poate gasi la farmacii pentru tratarea zgaraieturilor si taieturilor). Aceasta metoda nu este recomandata pentru tesaturi colorate, insa da rezultate bune in curatarea hainelor albe de petele sa sange. Folositi o dilutie de 3% in apa, aplicati pe pata si apoi stergeti cu un prosop alb.
  • Amestecati o solutie de 2 linguri de amoniac cu 1 ceasca de apa si clatiti in mod repetat inainte ca sangele sa se intareasca complet. Apoi aplicati cu o solutie formata dintro ceasca de otet ceasca si 2 pahare de apa pentru a neutraliza amoniacul.
  • Apa sarata aplicata pe tesaturile lavabile este o alta solutie ce poate da rezultat.
  • O alta metoda de incercat este sa inmuiati imbracamintea patata intrun recipient mare (galeata) in care ati dizolvat o tableta pentru proteza dentara

Retineti: cu cat tratati mai rapid petele de sange, cu atat sunt mai mari sansele de a le curata. Evitati sa frecati prea tare tesaturile pentru a nu le deteriora si cititi cu atentie intotdeauna etichetele hainelor si etichetelor solutiilor pe care le utilizati.