Află de ce merită să-ți înmatriculezi mașina în Bulgaria și cum este cel mai indicat să procedezi
Înmatricularea mașinilor în Bulgaria reprezintă o modă ce pare că va deveni din ce în ce mai populară în următorii ani. Această prognoză se bazează pe creșterea prețurilor asigurării obligatorii în România, dar și pe scumpirea taxei de primă înmatriculare și a impozitului anual aferent fiecărui autovehicul deținut.
Se poate înmatricula orice autovehicul, indiferent de anul fabricației, capacitate cilindrică, normă de poluare (EURO) sau de faptul că volanul este pe dreapta sau pe stângă. Costurile sunt mult mai mici decât în România în ceea ce privește înmatricularea, RCA-ul, cartea verde, impozitul anual etc. Toată procedura se realizează într-o singură zi, iar economisirea substanțială banilor te va face să nu te mai uiți înapoi.
Cum poți să-ți înmatriculezi mașina în Bulgaria?
Există mai multe variante prin care poți face acest lucru. Cea mai comună variantă este să rogi un cetățean Bulgar să o înmatriculeze pe numele său, însă nu ai niciodată garanția că el nu va radia mașina în zilele următoare, odată ce tu ai plecat de acolo. În această situație, te poți trezi conducând un autovehicul neînmatriculat, lucru care trebuie evitat cu orice preț.
O altă variantă care este într-adevăr ceva mai sigură, ar fi să te înregistrezi în Bulgaria ca PFA. Vei putea astfel înmatricula mașina pe numele tău atâta timp cât îți plătești asigurarea de sănătate. Partea proastă este că RCA-ul pe persoană fizică este mai scump și că ai putea avea probleme în România datorită faptului că autovehiculul este înmatriculat pe numele tău.
Mai există totuși și o soluție dedicată, ca să spunem așa, la care apelează foarte mulți români. Practic, o firmă din Bulgaria înmatriculează mașini contra-cost, însă dacă apelezi la această metodă, nu vei fii proprietarul mașinii în acte. În plus, aceste firme au și probleme din cauza faptului că proprietarii mașinilor nu-și plătesc la timp taxele, iar RCA-au este mai scump decât în mod obișnuit.
Cum este recomandat să-ți înmatriculezi autovehiculul în Bulgaria?
Cea mai simplă, legală și ieftină variantă pe termen mediu și lung este să-ți deschizi un SRL în Bulgaria pe numele tău. După ce îți deschizi firma (durează o oră și jumătate), vei înmatricula mașina pe noul SRL (presupune 7-8 de așteptare).
Dacă vrei să faci acest lucru, nu va trebui să plătești de 350 de Euro, preț în care este inclus și RCA-ul pe un an de zile, dar și cartea verde, care este validă în oriunde UE. Pentru mașini cu capacitate cilindră de peste 2000 de cm3 prețul va crește din pricina RCA-ului, însă în cazul autobuzelor sau camioanelor, nu se plătește taxă ecologică iar în consecință, prețul scade cu 130 de Euro (deși RCA-ul este ceva mai scump).
Accesează site-ul http://www.contabilsrl.com/ dacă te-ai hotărât să-ți înmatriculezi mașina în Bulgaria în termenii prezentați mai sus!
De ce acte vei avea nevoie pentru a-ți înmatricula mașina în Bulgaria?
- Cartea de identitate a mașinii și contractul de vânzare-cumpărare
- Numerele roșii sau numerele provizorii
- Certificatul constatator și ștampila firmei
- Procura legalizată la notar pentru persoana care va înmatricula mașina
Pentru ca să conduci liniștit mașina în România trebuie să ai la tine Certificatul constatator al firmei în original și dacă nu ești tu administrator sau asociat al respectivului SRL, va trebui să mai ai la tine și o procură legalizată care să nu fie mai veche de 3 ani.
În fiecare an va trebui să faci ITP-ul în Bulgaria (18 Euro pe an) și să plătești RCA-ul (103 Euro pe an pentru mașinile cu motor de până la 1.600 cm3).