Mentinerea si ingrijirea bijuteriilor din argint
Argintul nu este un metal pretentios sau cel putin, nu are nevoie de atat de multa ingrijire pe cat au alte metale pretioase sau alte materiale folosite la fabricarea bijuteriilor. Petele acelea verzi/negre care apar dupa ce bijuteriile au fost depozitate mai mult timp intr-un spatiu nepotrivit se datoreaza oxidarii, cat si expunerii la cantitati mici, dar mereu prezente, de sulfuri si de alti acizi.
Cum se curata bijuteriile? Indiferent ca vorbim de bratari argint sau de oricare alte obiecte din acest tip de metal, ele se curata avand in vedere sfaturile urmatoare. Trebuie insa avut in vedere ca exista mai multe metode de curatare si de redare a stralucirii argintului, unele clasice (cunoscute si folosite de sute de ani) si unele mai recente, aparute in urma experimentelor sau chiar si a accidentelor casnice.
In principiu, curatarea argintului se face prin 2 metode:
a) cea traditionala. Presupune scufundarea unor bijuterii (inele, bratari, lanturi) argint intr-o baie de bicarbonat de sodiu (2 linguri), otet (jumatate de cana, aproximativ 300 de ml) si 1-2 litri de apa pentru o perioada de 2-3 ore. Dupa aceasta perioada, e de ajuns ca bijuteriile sa fie sterse cu o carpa uscata si moale si toate petele vor disparea, iar stralucirea inelelor si a lanturilor va reaparea.
b) cea moderna. Aceasta metoda este una putin mai nonconformista si relativ recent aparuta. Ea presupune imbaierea bijuteriilor intr-o baie de Coca Cola (sau oricare alt suc similar) pentru o perioada de 3-4 ore. La fel ca mai sus, dupa trecerea celor 3-4 ore, obiectele se iau individual si se sterg pana ce acestea isi vor pierde opacitatea si isi vor redobandi stralucirea.
Depozitarea si pastrarea bijuteriilor din argint. Alege ultimele bijuterii Belatriz pentru a beneficia de suport pentru pastrare si depozitare !
Pentru a evita curatarea lor, cel mai bine este ca propietarii bijuteriilor sa respecte urmatoarele sfaturi:
a) dupa folosire, inainte de a fi puse in cutia cu alte metale pretioase, este recomandat ca obiectele respective sa fie sterse de transpiratie;
b) cutia in care sunt depozitate inelele si bratarile nu trebuie uitata/lasata deschisa, intrucat contactul prelungit cu parfumuri si deodorante poate grabi aparitia oxidarii;
c) nu se recomanda pastrarea bijuteriilor intr-un spatiu plin de lumina si bineinteles, ele nu trebuie niciodata lasate in bataia soarelui. Isi vor pierde stralucirea si vor deveni opace;
d) pe cat posibil, se recomanda ca fiecare inel si fiecare bratara din argint sa fie depozitata intr-un saculet personal sau macar pe un pat de catifea (sau oricare alt material cu caracteristici similare).