Inregistrare domenii .ro – merita investitia?

Cand vorbim despre inregistrare domenii, mai ales in Romania, vorbim de o dilema: merita sa inchiriem un domeniu.ro si sa platim o suma lunara, asa cum se intampla in cazul domeniilor .com, .net, .org, .info (sau oricare alta extensie) sau sa cumparam un domeniu .ro definitiv, pe viata?

Raspunsul scurt: merita inregistrarea domeniului.ro pe viata, dintr-un simplu motiv, si anume ca e mai rentabil pe termen lung. Daca inchirierea anuala presupune un cost de aproximativ 10 Euro la fiecare 12 luni, plata pe viata a domeniului inseamna o singura plata unica, de aproximativ 33 de Euro sau chiar mai putin, daca domeniul este achizitionat impreuna cu un pachet de hosting.

inregistrare-domeniiUn alt aspect pentru care merita sa cumparati domenii .ro pentru proiectele online in limba romana e faptul ca motoarele de cautare favorizeaza proiectele specifice. Cu alte cuvinte, un domeniu .ro va fi mai bine vazut decat un domeniu .com sau .net pentru proiectele in Romana, la fel cum domeniile .hu rankeaza mai bine pentru proiectele in limba maghiara decat domeniile .com. Sigur, intr-un final se rezuma totul la link-uri si SEO, dar principial vorbind, domeniile.ro sunt avantajate. Ganditi-va la toate proiectele marei: zf.ro, protv.ro si alte domenii. Ar fi putut lejer sa cumpere domeniile .com aferente companiile din spatele lor si totusi, nu au facut-o. De ce? Din motive explicate mai sus.

Un alt aspect care merita mentionat e cel ca utilizatorul obisnuit cu site-uri in romana tinde sa retina mai usor domenii cu extensia .ro, in detrimentul celor .com. E logic si firesc sa se intample asa. Ori daca si motoarele de cautare, precum si utilizatorii, prefera domeniile .ro pentru proiectele destinate cititorilor romani, nu prea sunt motive pentru ca cineva sa aleaga alta extensie.

In fond, financiar vorbind, plata unei singure taxe (care e aproximativ dubla fata de plata unui domeniu anual) care confera dreptul definitiv de posesie al domeniilor ofera un randament mult mai mare fata de plata anuala a dreptului de utilizare a domeniilor. Cat despre ce domenii sa alegeti, aici e o poveste mai lunga. Aveti aici un mic ghid care sa va ajute sa nu alegeti un domeniu gresit pentru afacerea sau proiectul pe care doriti sa-l construiti, cu mentiunea ca el se refera  mai mult la extensiile generale. Totusi, prin extrapolare puteti extrage cateva concluzii care sa va fie de folos pe viitor.

Pe acest site se pot citi mai multe despre mediul online, dar nu numai.