Implantul dentar. Care sunt motivele pentru a apela la el?
Atunci cand vine vorba despre stomatologie, dental implant este unul dintre cei mai cautati termeni in motoarele de cautare la nivel mondial. Pastrand proportiile, in Romania exista din ce in ce mai multi oameni interesati de ideea unui implant dentar. Aceasta solutie de restaurare dentara este extrem de eficienta si permite refacerea zambetului fara niciun risc. Este adevarat ca un implant dentar este ceva mai costisitor decat o coronita si la fel de adevarat este ca procedura de implantare poate sa dureze destul de mult, insa avantajele pe care le ofera sunt uriase.
Care sunt principalele avantaje ale unui implant dentar?
- Este cea mai eficienta metoda de inlocuire a dintilor, atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere estetic. Practic, un implant dentar reusit se simte exact ca un dinte natural si arata cel putin la fel de bine. Spre deosebire de coroanele dentare sau de proteze, implantul reuseste sa asigure o masticatie confortabila si sa asigure gustul natural al alimentelor.
- Protejeaza osul. In momentul in care un dinte lipseste, osul in care acesta era incepe sa se retraga ceea ce duce la o multime de probleme, cum ar fi migratia celorlalti dinti. Un implant dentar poate sa protejeze osul in care este si sa asigure sanatatea si estetica intregii cavitati bucale.
- Nu strica dintii din jur. In cazul altor solutii de inlocuire dentara, dintii din jur pot avea de suferit. Spre exemplu, o coroana dentara necesita sprijinirea pe dintii sanatosi de langa, ceea ce inseamna frezarea lor pana la o dimensiune acceptabila.
- Stopeaza migrarea dintilor din jurul dintelui lipsa. Tot dintii din jur au de castigat si din acest punct de vedere. In cazul unui dinte lipsa, acestia migreaza si produc probleme estetice si de masticatie. Implantul dentar este extrem de eficient in evitarea acestei probleme.
- Rezista o viata intreaga. Odata pus, implantul dentar poate sa reziste fara probleme o viata intreaga. Acesta nu se cariaza si nu genereaza problemele pe care le genereaza un dinte normal. S-ar putea spune ca este mai eficient decat un dinte.
- Rata de succes a implanturilor este foarte mare. Peste 95% dintre procedurile de implantare sunt reusite, iar procentul creste de la an la an, pe masura ce stomatologii sunt mai bine pregatiti in domeniu iar stiinta evolueaza.
Lucruri interesante despre implanturile dentare
Exista cateva lucruri cat se poate de interesante despre implanturile dentare. Spre exemplu, mayasii au incercat pentru prima data sa inlocuiasca radacinile dintilor, folosind bucati de scoica. De asemenea, implanturile nu pot sa fie cariate, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa se renunte la igiena dentara normala.
Oricat ar fi de greu de crezut, implantologia moderna are o istorie de doar 70 de ani, anul 1947 fiind cel in care a aparut primul implant asemanator cu cele folosite de astazi. De atunci, lucrurile au evoluat extrem de rapid, in asa fel incat astazi nici macar stomatologii nu pot sa deosebeasca un dinte natural de un implant, cel putin nu la prima vedere.