Colindul ” O, ce veste minunata “

Cuvantul de ” colind ” sau ” colinda ” provine din limba latina de la cuvantul ” calendae “, nume ce se dadea vechilor sarbatori de Anul Nou cand era obiceiul ca oamenii sa bine dispuna lumea si le faca urari de fericire deoarece intrau intr-un an nou.

Cu ocazia acestor sarbatori grupuri de oameni umblau timp de 6 zile pe la casele oamenilor. Grupul era format doar din barbati. Colindatul este cel mai bine pastrat obicei din vechile timpuri si pana acum.

Colindul este un cantec traditional romanesc in care sunt transmise anumite urari si sunt scrise in general intre 25-65 de versuri. Ele sunt legate de obiceiul colindatului, datina din perioada precrestina. Ele nu trebuiesc sa fie confudate cu cantecele specifice sarbatorilor crestine de iarna. Colindele sunt specifice perioadei Craciunului, atunci cand pruncul Iisus Hristos S-a nascut. Ele pot difera in versiuni si versuri.

In urmatoarele randuri va voi prezenta  colindul ” O, ce veste minunata “ , un colind in care ni se povesteste despre nasterea lui Iisus Hristos :

Auditia placuta !