Ce sunt steroizii?

Steroizii sunt medicamente care imita anumiti hormoni naturali din organism ce regleaza si controleaza modul in care functioneaza si se dezvolta organismul. Exista doua tipuri principale de steroizi naturali:

  • steroizi anabolizanti
  • corticosteroizi.

Steroizii anabolizanti sunt cei care tind sa fie folositi in mod abuziv, mai ales pentru ca sunt similari cu testosteronul hormonal masculin si pot imbunatati performanta, rezistenta, pot stimula cresterea masei musculare.

Unele persoane iau steroizi anabolizanti pentru construirea musculaturii sau pentru a incerca sa arate cat mai “masculini”. Alte persoane aleg sa-i consume pentru imbunatatirea performantelor sportive (adeseori sportivii care practica ciclism si atletism apeleaza la aceste solutii).

vand-steroiziCele mai insemnate efecte ale steroizilor anabolizanti includ:

– Ii ajuta pe jucatorii sportivi sa se antreneze mai mult si sa reziste mai bine la efortul fizic pe care il depun.
– Daca tratamentul cu steroizi este combinat cu un regim intens de exercitii fizice, atunci se obtine o perioada de recuperare mai rapida, precum si o masa musculara mai mare.
– Cei care consuma steroizi pot deveni mai iritabili, agresivi si chiar violenti. Pot provoca schimbari semnificative de dispozitie.
– In anumite situatii steroizii pot schimba foarte mult aspectul fizic al unei persoane, din pacate in sens negativ si neplacut (de exemplu acnee).

Alte efecte:

Jucatorii sportivi si entuziasti au descoperit ca steroizii anabolizanti ii fac mai apti de a se antrena mai mult, ii ajuta sa se recupereze mai rapid in urma exercitiilor fizice intense, ii ajute sa-si construiasca o masa musculara puternica.

Steroizii anabolici se vand sub forma de tablete sau ca lichid de injectat. In medicina ei pot fi folositi pentru tratarea anemiei si pentru contracararea slabiciunii musculare dupa operatie.

Folosirea steroizilor anabolizanti

Adeseori sunt folosite de culturisti, atleti si alti sportivi datorita efectelor de imbunatatire a performantelor sportive. Acest utilizatori pot consuma de 10-100 de ori mai mult decat doza medicala recomandata. Unii tineri recurg la steroizi pentru a incerca sa arate mai atragatori, chiar daca aparent sunt constienti de riscul si efectele negative asupra organismului lor.

Steroizii anabolizanti costa circa 20 – 30 dolari/ 100 de comprimate, dar preturile pot varia de la un stat la altul si de la o regiune la alta.

De ce vor oamenii sa ia steroizi?

Steroizii sunt asemenea drogurilor iar motivele pentru care oamenii aleg sa le consume sunt diverse. In principal cei care recurg la steroizi vor sa arate mai bine, sa aiba o masa musculara mai puternica si sa-si imbunatateasca performantele in sport. In ultimii ani utilizarea steroizilor in sport a devenit o chestiune foarte discutata. Este evident ca sportivii din culturism, lupte si asa mai departe consuma steroizi. Iar trendul pare sa acapareze din ce in ce mai multi sportivi din toate domeniile (inot, atletism, rugby etc).

Uneori steroizii sunt folositi in anumite tratamente si afectiuni.

Tratamentul cu steroizi este potrivit pentru mine?

Decizia de a prescrie steroizi se face intodeauna in mod individual. Medicul dumneavoastra va lua in considerare varsta dumneavoastra, sanatatea dumneavoastra generala si alte medicamente pe care le luati. De asemenea, medicul dumneavoastra va va putea asigura ca intelegeti care sunt beneficiile si riscurile asociate consumului de steroizi.

Salvează