Ce spune indicele de masă corporală despre starea ta de sănătate?

Indicele de masă corporală este un indicator utilizat pentru calcularea greutății corporale ideale, în funcție de înălțimea unei persoane. Este folosit pentru stabilirea grupei de greutate în care se încadrează o persoană, sau pentru gradul de obezitate, în funcție de situație. De asemenea, este utilizat și pentru calcularea numărului de kilograme pe care o persoană trebuie să le le piardă sau să le câștige pentru a ajunge la greutatea ideală.

Deși indicele de masă corporală este doar unul din indicatorii folosiți pentru stabilirea greutății ideale, valorile pe care le are pot trage un semnal de alarmă în ceea ce privește greutatea ca factor de risc pentru anumite boli sau afecțiuni. Printre acestea se numără:

Diabetul zaharat de tip 2

Numeroase studii clinice au demonstrat că obezitatea este un factor de risc pentru diabetul zaharat de tip 2, așadar indicele de masă corporală ridicat reflectă situația unei persoane care prezintă riscul apariției acestei boli. Obezitatea este asociată și cu alți factori de risc care determină apariția diabetului, cum ar fi alimentația bogată în zaharuri și grăsimi, dieta hipercalorică, stilul de viață sedentar sau existența unor boli endocrine. În plus, o persoană obeză care suferă de diabet are nevoie de o cantitate mai mare de insulină.

perioada fertila la femei

Hipertensiunea arterială

Indicele de masă corporală care prezintă valori ridicate poate indica și riscul apariției hipertensiunii arteriale. Tensiunea arterială este presiunea exercitată de către sânge asupra pereţilor arterelor atunci când inima bate (tensiune arterială sistolică) şi atunci când inima se odihneşte (tensiune arterială diastolică). Odată cu creșterea greutății corpului, crește și tensiunea arterială. Aproximativ 40% din persoanele obeze se confruntă cu această problemă și adesea pierederea kilogramelor în plus duce și la scăderea tensiunii arteriale. Așadar, menținerea unei greutăți corporale normale ajută la prevenirea apariției acestei afecțiuni, dar și a bolilor cardiovasculare.

Ficatul gras

Ficatul gras, sau steatoza hepatică, în termeni medicali este o afecțiunea care semnalează acumularea de grăsimi în ficat. Ficatul gras este o afecțiune frecventă în rândul persoanelor obeze, care adesea nu prezintă anumite simptome. Cu timpul însă, poate duce la insuficiență hepatică severă sau la ciroză. După cum sugerează și numele acestei afecțiuni, ficatul gras se întâlnește în cazul persoanelor care au o alimentație bogată în grăsimi și zaharuri, ce nu pot fi metabolizate în totalitate în sânge și se acumulează în țesutul hepatic.

Obezitatea abdominală

Numită și obezitate androidă sau obezitate centrală, reprezintă dispoziția țesutului adipos excendentar în zona abdomenului. Pentru identificarea acestui tip de obezitate se folosește atât indicele de masă corporală, cât și măsurarea circumferinței abdomenului. Obezitatea abdominală este asociată cu sindromul metabolic, care include riscul apariției hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat de tip 2, însă prezintă și un risc mai mare de mortalitate.

Dislipedimia

Această afecțiune este caracterizată prin modificarea valorilor colesterolului din cauza alterării metabolismului grăsimilor. Dislipedimia este cauzată de consumul excesiv de alcool, de existența unor afecțiuni hepatice, renale sau tiroidiene, dar și de obezitate. Creșterea masei de țesut adipos și creșterea rezistenței la insulină determină organismul să producă în exces acizi grași liberi, ceea ce duce la creșterea valorilor colesterolului.

Indicele de masă corporală este un indicator care poate fi utilizat pentru a preveni apariția acestor afecțiuni, deoarece semnalează supraponderabilitatea, sau obezitatea, în funcție de caz. Pe lângă faptul că excesul de greutate este un factor de risc pentru un număr mare de afecțiuni, influențează starea de sănătate în general, fiind necesară menținerea controlului asupra greutății.