Ce proteine sa iau pentru început la sala?

Simpla decizie de a merge la sala poate sa fie un pas urias catre un corp sanatos. Totusi, cei care merg la sala nu vizeaza doar sanatatea, ci si un corp armonios, cu o masa musculara bine definita. Din pacate, exercitiile fizice si alimentatia sanatoasa nu garanteaza o dezvoltare rapida a masei musculare. Pentru asta este nevoie de cantitati foarte mari de proteine, somn, alimentatie extrem de bine aleasa si ajutor din partea unor profesionisti.

Suplimentele proteice pot fi cel mai important element din toate cele enumerate mai sus. Acestea asigura necesarul de proteina pentru refacerea si cresterea muschilor si atata vreme cat sunt sanatoase, extrase din vegetale sau produe animale, riscul este aproape zero.


Cum alegi, insa, cele mai bune proteine?

Evident, te informezi. Poti merge la sigur, optand pentru un top produs 9 ani pe bodybuilding.com sau poti incerca diverse variante produse de nume mai mari sau mai mici din industrie. De regula, compozitia suplimentelor proteice este aceeasi, cu mici diferente date de anumite vitamine sau de gust.

Pana sa ajungi sa cumperi insa, trebuie sa stii cateva lucruri despre tine:

  • Trebuie sa stii care este rezultatul analizelor tale, in asa fel incat sa ai idee despre ce are nevoie organismul tau pentru a functiona corect;
  • Trebuie sa tii care este profilul tau genetic. Fiecare om este inzestrat de la natura cu un anumit profil genetic. Unii au organism ectomorf, altii au organism endomorf. Daca esti ectomorf, pentru a dezvolta masa musculara ai nevoie de foarte multa munca si vei avea nevoie de proteine care se absorb rapid in organism. Daca esti endomorf esti ceva mai norocos, insa va trebui sa te feresti cat mai mult de grasimi.
  • Trebuie sa te hranesti corect. Degeaba consumi galeti intregi de proteine, daca nu te hranesti corect. Analizeaza cantitatea de carbohidrati, grasimi, proteine si fibre de care ai nevoie intr-o masa zilnica si asigura-te ca le respecti cat mai strict.

Daca stii totul despre tine, poti incepe sa cauti prin magazinele de proteine. Optiunile sunt numeroase, existand proteine din zer concentrate, izolate sau hidroizolate, proteine obtinute din fel de fel de plante sau proteine din ou.

Cand iei proteinele?


Daca ti-ai cumparat prima cutie de proteine trebuie sa stii si cand sa le iei. De regula, este recomandat sa fie luate la o ora dupa antrenament si imediat dupa antrenament sa mananci. Totusi, parerile sunt impartite, asadar, poti lua suplimentele si inainte de antrenament sau chiar in timpul zilei, atunci cand esti destul de departe de perioada antrenamentului.