Care sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala?

iSe
boli transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala sunt un subiect tabu pentru majoritatea oamenilor. Multi considera ca lor nu li se poate intampla nimic atata timp cat au relatii stabile, cu un partener de incredere.

Din pacate, aceste boli pot fi trasmise destul de usor, chiar fara a fi implicat un contact sexual. Tocmai de aceea, pentru a avea siguranta ca nu patesti nimic este bine sa folosesti tot timpul prezervativul si ca ai cel putin cateva idei despre simptomele celor mai intalnite boli cu transmitere sexuala.

Care sunt cele mai frecvente astfel de boli?

  1. Chlamydia. Este o boala extrem de neplacuta care produce usturimi la uninare si scurgeri ale penisului sau ale vaginului. Aceasta boala este generata de o bacterie care poate sa fie omorata doar cu ajutorul antibioticelor. De regula, simptomele ar trebui sa te duca la doctor pentru analize iar daca se confirma prezenta Chlamydiei in organism, tratamentul ar trebui sa dureze aproximativ doua saptamani.
  2. Herpes. Este un virus pe care majoritatea oamenilor il au in organism. Exista mai multe tipuri de herpes: unul ce apare in zona gurii sub forma de rani purulente si altul care apare sub forma de basicute genitale. O astdel de problema poate genera mancarimi, simptome de gripa si chiar febra. Din pacate, este incurabil, insa frecventa aparitiei herpesului poate sa fie tinuta sub control.
  3. Sifilis. Este una dintre cele mai grave probleme medicale cu transmitere sexuala. Daca nu este tratat la timp, sifilisul poate sa duca chiar si la deces. Din fericire, nu poate sa fie transmis decat prin cale sexuala sau prin transfer sanguin, asadar, daca te protejezi poti sa elimini orice risc.
  4. Infectia tractului urinar. Daca ajung bacterii in uretra, acestea pot sa se blocheze aici si sa duca la infectii. De regula, infectia tractului urinar apare la femeile care fac sex cu un nou partener si se manifesta prin urinari frecvente, prin durere si usturime in momentul urinarii si prin urina urat mirositoare si tulbure. Pentru a putea vindeca infectia tractului urinar este esentiala o vizita la medicul ginecolog. De cele mai multe ori, singura solutie este administrarea de antibiotice, iar tratamentul poate dura pana la o saptamana.
  5. Gonoreea. Este o alta infectie grava care daca nu este tratata poate sa duca la probleme destul de grave. Printre acestea se numara artrita sau problemele cardiace. Este una dintre cele mai intalnite probleme cu transmitere sexuala si nu are tot timpul simptome evidente. Totusi, cei care sufera de aceasta problema au usturimi la urinare, scurgeri in zona intimpa si dureri in zona pelvisului. Tratamentul se face tot cu antibiotice si poate sa dureze pana la cateva saptamani.

Pe langa aceste 5 boli, exista o multime de alte probleme care pot aparea prin contact sexual: vaginita, paduchi genitali, paraziti interni sau chiar boli grave precum Hepatita B si SIDA. Tocmai de aceea, sfatul nostru este acela de a te proteja ori de cate ori ai un contact sexual, in asa fel incat sa poti fi mereu in siguranta.