Ai frecvent dureri de cap? Cauza ar putea fi la tine in gura

Stiai ca, in multe cazuri, durerile de cap frecvente sau chiar constante pot fi tratate mai eficient de catre medicul dentist decat de medicul de familie?

Durerile de cap pot fi foarte enervante, mai ales daca tind sa apara des, fara a avea o explicatie usoara. Acestea pot varia de la un simplu disconfort la o durere puternica si constanta, avand adesea o cauza evaziva. In plus, daca apar in mod frecvent, pot afecta serios calitatea vietii. Daca te confrunti cu astfel de probleme si urmezi un tratament prescris de medicul de familie, insa tot nu te simti bine, poate ca ar trebui sa mergi la un cabinet stomatologic.

Iata 5 probleme dentare majore care cauzeaza dureri de cap:

1. Oboseala musculara. Muschii din maxilarul tau nu au parte de prea multe pauze; ei tind sa lucreze chiar si atunci cand tu dormi. Daca ceva din maxilar sau din gura se opreste, dezechilibrul muscular poate determina unii muschi sa munceasca mai mult decat altii, provocand usoare dureri de cap.

2. Scrasnitul dintilor in timpul somnului. Te trezesti in fiecare dimineata intrebandu-te de ce maxilarul tau este dureros sau de ce ai dureri de cap? Poate ca nu iti dai seama, dar este posibil sa scrasnesti din dinti in timp ce dormi. Dentistul iti va putea spune daca ai aceasta problema si daca este necesar sa porti o gutiera pentru protectie. Gutiera nu numai ca va preveni durerile de cap, dar iti va si salva dintii de la tocire.

3. Muscatura incorecta. Durerile de cap pot fi un efect secundar al alinierii gresite intre maxilar si mandibula. Poate fi o problema sau un cumul de mai multe probleme legate de muscatura; indiferent de diagnostic, medicul dentist va putea sa iti ofere cele mai bune optiuni de tratament in asa fel incat sa scapi de dureri, dar si sa ai o alinere corecta dintre mandibula si maxilar. Cel mai probabil, iti va recomanda purtarea unui aparat dentar.

4. Disfunctia articulatiei temporo-mandibulare (ATM). ATM este termenul atribuit unei varietati de probleme legate de articulatiile si muschii maxilarului. ATM poate fi legat de artrita, de bruxism, de inclestarea dintilor, de leziunile maxilarului sau de cartilajul deplasat in maxilar. ATM se rezolva tot in cabinetul stomatologic, insa unele dintre tratamentele necesare ar putea fi chirurgicale.

5. Abcesul dentar. Abcesul dentar este infectia ce se dezvolta la baza unui dinte, manifestandu-se sub forma unei umflaturi ce deformeaza zona in care este localizata. Tesutul gingival ce acopera portiunea inflamata va fi rosu, tensionat si congestionat. Printre simptomele abcesului dentar se numara durerile in timpul masticatiei, gustul neplacut in gura, tumefierea zonei, oboseala fizica si durerile de cap. Aceasta problema trebuie tratata de urgenta in cabinetul stomatologic. Dentistul va recomanda antibiotic in prealabil, urmand sa perforeze o parte din zona tumefiata pentru a drena infectia si elimina puroiul.